Bydlení se spoustou dřeva, minimalistickými řešeními a důmyslně navrženým prosvětlením interiéru

0
126
Black interior with sofa, plants and coffee table. 3d render illustration mock up.

Někdy se stane, že si dáte udělat projekt na vysněný dům a to, co architekti naprojektují, vám prostě nesedne. Něco tomu chybí, není to úplně to, co jste chtěli. Co uděláte v takovém případě? Většina investorů by hledala jiné architektonické studio, kterému by řekla svoji představu. V podobné situaci se ocitl i mladý pár se dvěma malými dětmi v argentinském městě Rio Cuarto.

„Byl to náročný projekt, protože klienti přišli s předchozím návrhem domu. Nový návrh musel být lepší, s moderními, svěžími a dobře osvětlenými interiéry,“ popisují proces tvorby nového projektu architekti
z ateliéru Donnelly+Estévez Arquitectos. Navzdory náročnému startu se jim podařilo vytvořit velmi zajímavé bydlení se spoustou dřeva, minimalistickými řešeními a zejména důmyslně navrženým prosvětlením interiéru.

Minimalistický bílý rodinný dům s dřevěnou částí fasády
Velká část přední fasády, do které je nenápadně umístěn vchod do domu, fasáda garáže, chodba a minimalistické schodiště jsou celé pokryty dřevem. Zdroj: Arch. Gonzalo Viramonte

Dva jednoduché hranoly přerušují atria
Tvar domu vznikl položením dvou bílých obdélníkových hranolů vedle sebe. Oba byly v různých místech proděravělé otvory – z nich se stala zelená atria. Nejblíže k ulici se nachází garáž za ní následuje prádelna a jedno zatravněné atrium. Za ním objekt pokračuje kuchyní, obývacím pokojem a terasou, na kterou navazuje zahrada.

Ve vedlejším hranolu, položeném napravo od garáže a mírně zasunutém do pozemku, je pokoj pro hosty a chodba až do obývacího pokoje s jídelnou a kuchyní. V tomto místě se oba hranoly spojují. Mezi pokoji pro hosty a obývacím pokojem je druhé venkovní atrium.

Minimalistický bílý rodinný dům s moderním interiérem
Díky množství dřeva a přirozenému světlu vzniká v interiéru příjemná harmonická atmosféra, která se během dne mění. Zdroj: Arch. Gonzalo Viramonte

Pětimetrové okno – zdroj přirozeného světla v denní zóně
Do jedné ze stěn obývacího pokoje s dvojitou výškou architekti umístili
5 metrů vysoké okno. Nádherně prosvětluje nejen společenskou zónu, ale také prostor chodby a galerie na horním podlaží.

Man at a floor store looking at wood samples – home improvement concepts

Minimalistický bílý rodinný dům s moderním interiérem
Hlavní ložnice s vlastní koupelnou a velkým šatníkem a dětské pokoje jsou rozmístěny v horním patře. Zdroj: Arch. Gonzalo Viramonte

Hlavní ložnice s vlastní koupelnou a velkým šatníkem a dětské pokoje jsou rozmístěny v horním patře. Z hlavní ložnice lze vyjet na balkon orientovaný do zahrady.